Indukcinės kaitlentės – kodėl verta keisti senąją į indukcinę

Indukcinės kaitlentės neabejotinai yra virtuvės ateities technologija. Apie šias kaitlentes sklando nemažai mitų ir stereotipų, kuriuos vis dar pakursto ir patys tradicinių kaitlenčių ir viryklių gamintojai. Beje, kalbant apie buitinės technikos gamintojus, pastebima tendencija, kad kas 7-9 metus buitinė technika keičiasi gana dramatiškai. Tai reiškia, kad naudotis 10 metų senumo šaldytuvu ar mikrobangų krosnele yra nebeefektyvu, be to tas prietaisas gali nebepatenkinti šiuolaikinio žmogaus lūkesčių ir būti nebesuderinamas su gyvenimo būdu. Panaši situacija yra ir su viryklėmis bei kaitlentėmis. Jei jūsų kaitlentei jau 7-10 metų, bet kuris buitinės technikos ekspertas rekomenduos ją pakeisti. Kodėl neįsigijus indukcinės kaitlentės? Bet baisu, nes esate girdėję įvairių nuomonių? Didžioji dalis tokių nuomonių yra mitai...

Pagrindinis mitas yra „tai brangu!”. Palaukite, padiskutuokime, kas yra brangu…

indukcinės kaitlentės falmec

Statote 100 kv. m. ploto namą, į kurio sklypą yra atvesta 7 KW stiprumo linija. Jei norite įsigyti elektrinę kaitlentę, teks galvoti apie trijų fazių įvadą. Tada teks didinti galią iki skaitiklio, o nuo jo keisti ir įvadą į namą. Tai mažiausiai 200-300 ar net daugiau eurų išlaidos. Jei galią didinsite tik dėl kaitlentės, tada verta pagalvoti, kur skirti tuos papildomus 300 eurų. 

Skaičiuokime toliau. Jei į namą yra atvestos dujos, greičiausiai pamąstysite ir apie dujinę viryklę. Tada reikės skaičiuoti, ar labiau apsimoka dujos, ar elektra indukcinei kaitlentei. Nepamirškite ir garų surinktuvo. Indukcinė kaitlentė nereikalauja išsiurbti daug oro, todėl nereikia galingo garų rinktuvo. Tuo tarpu dujinei viryklei reikia, kad namuose neliktų jokio dujų kvapo. Vietoj kompaktiško garų rinktuvo teks montuoti visą „oro siurblį“, kuris kainuos gana nemažai, jau nekalbant apie nepopuliarius interjero dizaino sprendimus.

Jei naudojatės keramikine kaitlente, tikrai žinote, kiek pastangų reikalauja jos valymas. Ar kada skaičiavote, kiek per metus išleidžiate įvairiems kaitlentės valikliams, gremžtukams, pašluostėms ir t.t.? Indukcinė kaitlentė neprikepa, todėl ir valymas daug paprastesnis, o tai reiškia ir pigesnis.

Ar suskaičiavote visas išlaidas? Dabar jas palyginkime su ta „aukšta“ indukcinės kaitlentės kaina.

Bet grįžkime prie 5 priežasčių, kodėl iš tikrųjų verta keisti savo seną keramikinę kaitlentę ar dujinę viryklę į naują indukcinę.

  1. Taupo elektros energiją. Indukcinei katlentei nereikalingas trifazis, ją tiesiog galima įjungti į paprastą virtuvės rozetę. Galbūt dėl to yra nemažai kelioninių ir pastatomų, ne tik įmontuojamų indukcinių kaitlenčių modelių.
  2. Neišskiria šilumos. Paprastai kaitlentė 40 proc. energijos skiria puodui su sriuba šildyti, o 60 proc. – virtuvei apšildyti. Tai gana aukštas efektyvumas lyginant su kaitrine elektros lempute, bet ne su indukcine kaitlente. Čia 90 proc. šilumos atitenka puodo dugnui ir tik 10 yra prarandama aplinkoje. Tai efektyvu ir ekologiška.
  3. Itin saugu. Youtube galite pamatyti video, kaip išbandomos indukcinės kaitlentės. Ten žmonės deda drąsiai ranką ką tik užvirus vandenį. Tai ne kino specialieji efektai, o tiesa. Iš tikrųjų nėra jokių šansų, kad vaikas, uždėjęs ranką ant tos vietos, kur ką tik stovėjo puodas, susižalotų. Deja, verdančiu vandeniu apsilieti jis gali, bet tai jau kitoks požiūris į saugumą.
  4. Greitas įkaitimas. Daugybė eksperimentų rodo viena – litras vandens ant indukcinės kaitlentės užverda greičiau nei naudojant elektrinę ar dujinę viryklę. Tai reiškia, kad sunaudojama mažiau elektros ir išeikvojama mažiau laiko.
  5. Lengvas valymas. Kas nutinka, jei per kraštus išbėga verdama košė? Dujinę viryklę ji gali iš viso užgesinti, o ant keramikinės ji iš karto pridega, po to abiem atvejais tenka gramdyti likučius. O ant indukcinės viryklės išbėgusi košė tiesiog atvėsta, nes kaitinamas tik metalas, turintis elektromagnetinių savybių. Nebent virsite vinių košę... ;)

Priežasčių daugiau, nei pakanka? Kažkur girdime dar vieną mitą „indukcinei kaitlentei reikalingi specialūs indai.“ Jei jūs naudojatės plieniniais puodais ir keptuvėmis, drąsiai dėkite ant indukcinės ir nepirkite šimtus eurų kainuojančių indų. Indų pardavėjai naudojasi indukcinėmis kaitlentėmis kaip pretekstu pakelti savo indų kainas ir naudoja tai savo rinkodaros kampanijose. Jums reikia tik mažo magnetuko pasitikrinti – jei jis laikosi ant puodo ar keptuvės dugno, drąsiai dėkite juos ant indukcinės kaitlentės ir gaminkite maistą lengvai ir efektyviai. Kai pirksite naujus indus, pasidomėkite, ar jų dugnai yra iš metalo.

Ankstesnė naujiena Sekanti naujiena